(067) 707-50-60

Як обрати акваріум?

Як обрати акваріум?
Не варто підходити легковажно до купівлі акваріума. Досвідчені власники рибок стверджують - витративши небагато часу на цьому етапі, ви заощадите набагато більше в майбутньому.

«Передвиборна» підготовка

Іноді хочеться швидше замовити акваріум і заповнити його рибками, замість того, щоб вивчати купу довідкових матеріалів. Правил і нюансів дуже багато, і хочеться пропустити цей етап, щоб «розібратися потім». Така помилка може коштувати вашим рибкам життя, а вам - гарного настрою, грошей і часу.

Як би вам не хотілося пропустити підготовчий етап, змусьте себе його пройти!

Акваріум і підходяща кімната

Рибки для домашнього утримання бувають різноманітних форм і розмірів. У продажу найчастіше зустрічаються акваріуми від 20 до 700 літрів, і десь в цьому проміжку знаходиться те, що вам потрібно.

Перед покупкою акваріума переконайтеся, що підставка, полиця або підлога його витримають! Підрахуйте, скільки важитиме сам акваріум, вся техніка і електроніка для нього, вода і грунт. Для моделей об'ємом 40 літрів і більше рекомендується купувати спеціальний стенд. Це не означає, що ви не можете поставити його на полицю, але зі спеціальною підставкою буде набагато надійніше і безпечніше.

Також варто звернути увагу на підлогу і підлогове покриття. Подумайте про те, наскільки важливо захистити від води підлогу в кімнаті, і заздалегідь зробіть все, щоб запобігти його псуванню. Вода може вилитися на підлогу не тільки в екстрених випадках (наприклад, розтріскуванні акваріума), але і при його чищенні і підселення нових рибок.

Акваріум і породи риб

Як тільки ви визначитеся з обмеженнями з вагою і розмірами (або їх відсутністю), можна вибирати майбутній будинок для риб. Зробити це найкраще двома способами:

  1. Купіть акваріум таких розмірів і форми, як вам подобається, і заселіть його відповідними вихованцями. Використовуючи цей спосіб, ви виходите з того, наскільки добре виглядатиме акваріум в обраному місці. Він підійде, якщо ви плануєте отримати максимум естетичного задоволення від утримання домашніх акваріумних рибок і стежите за гармонією інтер'єру. В цьому випадку неправильно вибрати акваріум неможливо, але потрібно впевнитися, що рибкам він підходить.
  2. Купіть акваріум саме для тих рибок, яких хочете розводити або вже розводите. Якщо ви точно знаєте, який вид рибок хочете утримувати (наприклад, ангела чи африканську цихліду), потрібно знати, наскільки великою може вирости кожна рибина. Наприклад, 45-літровий акваріум ідеально підходить для більшості рибок, але таких обсягів для ангела абсолютно недостатньо. Для нього варто придбати резервуар в 3 рази більше, щоб забезпечити життя в комфортних умовах.

Обидва способи дозволять в результаті володіти естетичним акваріумом зі здоровою, красивою і задоволеною життям рибою.

У першому випадку ви можете спочатку купити і підготувати акваріум до заселення, і тільки потім подумати про те, яких рибок можна в ньому тримати.

У другому випадку потрібно все продумати ще до того, як ви замовите акваріум. Переконайтеся, що майбутній будинок буде відповідати всім потребам рибок, яких ви хочете тримати, і після цього оформляйте покупку.

Таке планування та вивчення - запорука успіху в розведенні та утриманні акваріумних рибок. Але часто новачки нехтують ними, і в результаті отримують акваріум з рибками, які для нього зовсім не підходять. Є безліч причин, через які рибки можуть хворіти і вмирати раніше терміну. Чим більше особливостей ви врахуєте заздалегідь, тим менше проблем доведеться вирішувати «по ходу справи».

Акваріум і спеціальні вимоги

Після того, як ви встановите, заповните і підключите акваріум, рухати його буде дуже складно. Тому оцініть заздалегідь, як впливатимуть на житло рибок зовнішні умови:

  1. Пряме сонячне світло сильно нагріває воду, а також викликає стрімке розмноження водоростей. Тримайте акваріум далеко від вікон і всіх місць, звідки на нього можуть падати сонячні промені.
  2. Обігрівач теж порушуватиме температурний режим акваріума. Від цього вихованці можуть вмирати, хворіти, гірше розмножуватися.

Є кілька умов додаткового комфорту, але не для рибок, а для вас:

  1. Поруч з акваріумом повинні бути розетки. Вони знадобляться для підключення компресора, обігрівача і освітлення. Ви напевно не будете в захваті від проводів, що тягнуться по всій кімнаті, тому подумайте про проводку заздалегідь.
  2. Заздалегідь купіть всі необхідні інструменти для чистки акваріума. Звичайно, можна виловлювати риб'ячі екскременти сачком або відсмоктувати звичайною трубкою, але куди простішим, швидшим і зручнішим буде гравійний вакуумний фільтр.
  3. Не встановлюйте акваріум поруч з телевізором! Це велика помилка багатьох початківців-акваріумістів - вихованці притягують більше уваги, ніж телепередачі. Краще змонтувати резервуар в кімнаті, де немає інших важливих фокусів уваги.

Крім того, не забувайте про зручний доступ до акваріума для його чистки, заміни води і годування рибок.

5 важливих питань

Акваріумів дуже багато, і складно відразу розібратися у всіх особливостях. Але на деякі важливі питання можна відповісти відразу:

  1. Великий або маленький? Великий акваріум завжди кращий - вибирайте настільки великий, наскільки можливо. Чим більший обсяг води, тим повільніше вона отруюватиметься продуктами життєдіяльності риб і недоїденим кормом. Міняти воду можна рідше, і не потрібно просити сусіда почистити акваріум, поки ви у відпустці.
  2. Дорогий або дешевий? Чим більший акваріум, тим він дорожчий. Також йому потрібна більш потужна і дорога електроніка. Перед покупкою потрібно «врівноважити» вартість акваріума та супутньої техніки і виділений на це бюджет.
  3. Високий або широкий? Чим ширший акваріум, тим більша площа дотику води повітря, і тим більше кисню для дихання потрапляє в воду.
  4. Скло або акрил? Для акваріумів до 650 літрів скло - підходящий матеріал. Воно дешевше, і його набагато складніше подряпати.
  5. Не купуйте набори для акваріумів! Стартові комплекти коштують недорого і включають багато техніки, але її якість залишає бажати кращого.
Останні публікації