(067) 707-50-60

Сухий корм для собак - Так чи Ні?

Сухий корм для собак - Так чи Ні?
Кожному господареві хочеться бачити свою собаку здоровою, веселою і енергійною. Але не у всіх є можливість витрачати багато часу на приготування збалансованої здорової їжі. Сухий корм високої якості - відмінний вихід з ситуації, які б міфи про його шкідливість не поширювалися в суспільстві.

Чи шкідливий сухий корм собакам?

Насправді апетитні собачі «котлетки» в пакеті, що заклично шарудить, не шкідливі, але навіть корисні - якщо це не найдешевший корм. Збалансоване харчування собаки - не тільки м'ясо і кісточки (та й не всяке м'ясо і не всякі кісточки корисні для вихованця). Це ще і злакові, овочі, великий набір жирних кислот, мінеральних і вітамінних добавок. Недолік цих інгредієнтів здатний завдати серйозної шкоди організму тварини.

Шкоду здоров'ю собаки здатні завдати тільки низькосортні корми, що складаються в основному з субпродуктів, сої, «порожніх» добавок, хімічних консервантів і барвників. Вони дійсно здатні викликати серйозні проблеми з сечовивідною системою і травленням, випадання шерсті і так далі. Але це не означає, що будь-який корм в гранулах буде так само поганий. Професійний прорахований корм, складений фахівцями, які знають все про собачий організм на різних етапах життя, однозначно кращий, ніж просто їжа з м'ясом, яку приготує люблячий, але не обізнаний господар.

Крім того, бувають примхливі собаки, які навідріз відмовляються їсти овочі і злаки. Тому корисні інгредієнти вони недоотримують, як би ви не намагалися обдурити їх і всіма силами згодувати хоча б частину потрібного раціону. А якщо ще врахувати, що в різні періоди життя собакам потрібні різні типи харчування, питання «годувати або не годувати хорошими сухими кормами» відпадає саме собою.

Переваги сухих кормів

Гранульовані собачі корми ідеальні, якщо ви:

  • не в змозі віддавати багато часу в день приготування харчування для собаки;
  • не ризикуєте підбирати продукти самостійно;
  • не можете повноцінно нагодувати примхливу собаку;
  • дбаєте про хвору, старіючу або кастровану собаку, для якої потрібен особливий раціон;
  • хочете заощадити час і гроші - виготовлений оптом якісний гранульований корм все одно обійдеться дешевше, ніж приготування їжі.

Головна складова успіху при підборі сухого корму - уважно читати, що написано на етикетці. Виробники якісного сухого харчування обов'язково вказують точно весь склад гранул в процентному співвідношенні.

Яких ще умов потрібно дотримуватися для правильного харчування собаки:

  1. Звертайте увагу на здоров'я вихованця. Здоровій собаці категорично протипоказаний лікувальний корм, а хворій або старіючій шкідливий повсякденний. На упаковках товару завжди пишуть тип корму і його призначення для вирішення особливої собачої проблеми.
  2. Враховуйте вік тварини. На різних етапах життєвого шляху собака (щеня, юніор, дорослий пес, літній і старіючий пес) має особливі потреби в кальцію, жирних кислотах, фосфорі і т.д., задовольнити які на 100% здатний тільки профі-корм високої якості.
  3. Беріть до уваги розмір собаки. Цієї умови потрібно дотримуватися, тому що, наприклад, для вівчарки розмір гранул буде великим, а для болонки - маленьким. Крім того, собаки різних розмірів і порід мають свої потреби в корисних речовинах.
  4. Визначайте спосіб життя собаки. Активний пес, що багато рухається, потребує великої кількості енергії, а флегматичний любитель валятися на дивані - полегшеного і разом з тим ситного харчування.

З огляду на ці фактори, ви гарантовано підберете корм для своєї собаки, який відповідатиме її індивідуальним потребам. Однак для того, щоб бути впевненими в своєму виборі, найкраще взяти вихованця і відправитися з ним на прийом до ветеринара. Професійна консультація не зашкодить в будь-якій справі, а особливо в такій важливій, як турбота про життя і здоров'я істоти, яке вас любить і цілком вам довіряє.

Економити чи ні?

При підборі корму для собаки потрібно враховувати якість і цінову категорію «сушки». Які бувають класи корму, чи варто економити, купуючи недорогі гранули, до чого це може привести?

  1. Корми економ-класу. Не містять якісного білка, необхідного для повноцінного життя тварини. Виготовляються з сировини низької проби - сої, субпродуктів (переважно м'ясо-кісткового борошна), відходів харчового виробництва, в тому числі вимушеного забою. Хімічні консерванти і барвники, що входять до складу таких подушечок, дешеві, але шкідливі для організму, здатні викликати індивідуальну непереносимість. У таких кормах немає вітамінів, тому власнику собаки доведеться урізноманітнити її раціон самостійно. Крім того, корми низького класу слабо засвоюються організмом, просто «забиваючи» почуття голоду, тому в результаті їх вживання можуть виникнути різні захворювання - алергії, розлади шлунка. І найголовніше - оскільки поживна цінність «економного» сухого корму низька, тварина наїдається ним на короткий термін, тому в підсумку заощадити на ньому не вийде. Популярні бренди - Chappi, Darling, Pedigree, ARO.
  2. Корми преміум-класу. Включають тваринний білок високої якості, вітаміни і мінерали, злаки і овочі, потрібні собаці для активного здорового життя. Однак можуть містити або хімічні консерванти, або сировину не найвищої якості - відходи та субпродукти. Якщо ви годуєте собаку преміум-кормом, особливо уважно читайте етикетку. Найпопулярніші бренди - Royal Canin, Bosch, Dog Chow, Клуб 4 лапи.
  3. Корми суперпреміум-класу. Включають максимум тваринного білка найкращої якості (м'ясо, яйця), мінімальний відсоток зернових, корисні добавки, виключно натуральні консерванти. Популярні бренди - Acana, Nutra Gold, Optimal, Arden Grange, Innova.
  4. Корми класу холістік. Найвища якість корму, яка тільки можлива. Ідеально підібраний баланс елітних складових і корисних добавок, пробіотики, що поліпшують травлення, роблять ці корми придатними навіть для людського харчування. Популярні бренди - Pronature Holistic, GO!, NOW!, Canidae, Taste of the Wild.

Почали підгодовувати пса «сушкою»? Простежте за його поведінкою і здоров'ям, якщо щось змінилося, відразу звертайтеся до ветеринара.

Останні публікації